Buitenplaats

Het begin van de buitenplaats in 1938
Het begin van de buitenplaats in 1938
Slaaphuis
Slaaphuis

Heidegoed 't Kluenven is in de jaren dertig van de vorige eeuw gesticht. Formeel is het sinds 1938 een landgoed in de zin van de Natuurschoonwet 1928 (NSW-landgoed). Qua karakter is het een buitenplaats zoals er in Twente in de eeuw daarvoor vele tientallen zijn gesticht; alleen wat kleiner, wat jonger, wat leuker? Het is geen landgoed in cultuurhistorische zin en wordt aangeduid als heidegoed; heide vanwege het grote heideveld en goed omdat het er zo goed genieten is.

De gebouwen op 't Kluenven vallen op want zijn niet gebruikelijk voor de streek. Er is geen traditionele Twentse bouwstijl toegepast zoals we dit vaak zien op landgoederen in Twente. Architect van de gebouwen Jan van Erven Dorens heeft ontworpen in de stijl van een Engelse cottage met daken van keramische leien. Er staan vier gebouwen: het Woonhuis, Slaaphuis, Werkhuis en een grote schuur. Respectievelijk gebouwd in 1938, 1941, 1948 en jaren 50 met enkele aanpassingen in 2009/10. Hoewel architectonisch waardevol, en door velen gewaardeerd, zijn de gebouwen formeel geen monument noch, samen met het omliggende terrein een (jonge) historische buitenplaats. Het beleid is sinds 2006 om behoud zeker te stellen door passend functioneel gebruik van alle onderdelen van de buitenplaats en door het exploiteren van het Slaaphuis als vakantiewoning om de kosten van onderhoud en verbeteren elk jaar weer te dekken.
In het kader van het Meegenieten functioneert 't Kluenven als buitenplaats voor Beckum en de rest van Zuid Twente voor mensen die graag op deze mooie plek in de natuur iets leuks organiseren.